Разлика между глупави и глупави

4348942883_4e50fcb522_z

Езикът е динамичен и се променя с времето. След това човек може да си представи колко промени се случват в популярен език като английския, който се говори в почти всички големи страни по света. Ако сравним стария английски със съвременния английски, ще разберем конкретния въпрос. Вземете книга, написана на староанглийски, и може да не успеете да разберете какво точно е искал да каже писателят, тъй като много от думите биха се променили в употребата от тогава до сега. Кой би могъл да си помисли, че никое преди е означавало глупаво, глупаво и просто и едва ли е термин ласкателство, който смятаме днес. Глупавият беше използван, за да означава достоен или благословен, но сега го използваме, за да означава глупав.

Английският се говори в много части на света и той придобива нюанси от различните езици, които среща, и жаргона на хората, които го използват. Въпросен въпрос е как думите тъпи и глупави са се променили с течение на времето.

Пътуването от „Колко тъп?“ на „Колко тъп!“

Глупавият почти винаги означаваше неспособността на човек да говори поради вродена глухота. Някои хора са родени глухи, тъпи или слепи. Животните също се наричат ​​тъпи животни, защото по природа не могат да говорят. Като издънка думата тъп също се използва в свързана употреба като временно неспособност или нежелание да говори, както в „Той беше вкоренен на място и стана тъп, когато погрешно беше обвинен в грабеж“. Тъпият също изрази безмълвие „Тя беше онемяла от ужасната гледка пред себе си“. Играта Dumb Charades се играе без да се говори дума.

С течение на дните думите глухи и тъпи стават политически некоректни и хората, засегнати от такова състояние, се наричат ​​Неми или Говор и слух.

Как тогава, пита се човек, тъпият стана синоним на глупав? Това може да се проследи до влиянието на немския, където dumm означава глупав. В САЩ се качи на неофициално говорим английски, за да нарече някой тъп, ако се държи глупаво или е направил нещо глупаво. Едва ли някой използва думата тъп, за да означава неспособността на човек да говори. Почти винаги означава глупаво - като например „Как можеш да си толкова тъп?“ или „Това беше наистина тъпо нещо“.

Има ли разлика между тъп и глупав?

В разговорната употреба не изглежда да има голяма разлика между тъп и глупав. Dumb се използва в по -неформална обстановка. Ако вашият приятел направи нещо наистина глупаво и без да мисли, по -вероятно бихте го нарекли тъп, отколкото глупав.

Ако трябва да се проучи допълнително и да се опита да се направи тънка граница между двете, тогава може да се каже, че човек е бил тъп, когато поради намален интелектуален капацитет е направил нещо, защото не е знаел нищо по -добро. Това може да се дължи на това, че не е знаел, че негово действие може да доведе до нещо вредно или увреждащо.

Глупав човек е този, който знае по -добре, но върви напред и така или иначе прави или повтаря нещо. Трябваше да знае по -добре, но не се учи от първия си опит. Първата грешка може да е била тъпа, която е извършил, защото не е осъзнал последствията, но да продължи да я повтаря дори след като знае по -добре, може да се нарече направо глупава. Да вземем за пример човек, който иска да направи доматено пюре и пуска пасатор без завинтване на капачката. Той има кухня, напръскана с доматено пюре. Това е наистина тъпо нещо. Ако обаче, след като почисти свещената бъркотия, повтори същото, той наистина е глупав.

И така, кой бихте предпочели да бъдете тъпи или глупави?

Прочетете още статии за ESL

Вижте повече за: , ,