Разлика между Can и May

Може срещу май

Английските думи могат и може винаги са объркващи. През повечето време хората използват за май и обратно. Има хора, които правят грешки, когато използват двете думи. Това е така, защото много от нас не знаят за правилното използване на двете думи, а също и не знаят за правилното място за използването им.

Когато се използва консерва, тя обозначава възможност или способност. Например „Не съм сигурен дали мога сам да вдигна масата“. В това изречение, can показва дали лицето има физически възможности да изпълни задачата.

От друга страна, може да означава разрешение. Например, „Мога ли да вдигна масата?“ Тук човекът иска разрешение за повдигане на масата за някого.

Може също определя способността. Например „Можете ли да вършите работата сами?“. В случай на май, той също означава възможност. Следващият пример ясно го определя. - Можеш да останеш в апартамента ми следващата седмица. Може да дойда късно от празниците. Тук човекът говори за възможност.

Can се използва повече в неофициални разговори, а май се използва повече в официални разговори. Думата може също така да означава, че човек е в състояние да изпълни някаква задача. При използване на май може да възникне известно объркване дали това е възможност за разрешение. В това изречение „Гостите може да са валидирали своите билети“, може да е добре, ако възнамерявате да имате предвид „разрешено“ или ако възнамерявате „вероятно“. Но ако искате да внушите „способен“, може по -добре от май.

Резюме

1. Хората правят грешки, когато използват двете думи „може и може. Много потребители не знаят за правилното използване на двете думи, както и за правилното място, където да ги използват. 2. Can се използва повече при неофициални разговори, а may се използва повече при официални разговори. Думата може също така да означава, че човек е в състояние да изпълни някаква задача. 3. Когато се използва консерва, тя обозначава възможност или способност. Например „Не съм сигурен дали мога сам да вдигна масата“. В това изречение Can показва дали лицето има физически възможности да изпълни задачата. 4. Май показва разрешение. Например, „Мога ли да вдигна масата?“ Тук човекът иска разрешение да вдигне масата за някого.

Прочетете още статии за ESL

2 коментара

  1. Май или може.

    Присъда: Доставчикът не може да начислява такса. Доставчикът не може да начислява такса.

    За мен разликата е: може да не се таксува, дава ми възможност да таксувам или да не таксувам, мой избор. Не мога да таксувам, казва ми направо, че не мога да таксувам такса.

    ** Греша ли или съм прав по този въпрос? ** Кажете ми, моля

  2. моля, не мога да разбера коя силна възможност може или може. може ли да ми дадете poyrcentege от тях, доколкото е запазена възможността

Вижте повече за: ,