Разлика между алтернатива и еквивалент

Alternate_plate.svg

Каква е разликата между „алтернативен“ и „еквивалентен“? И двете думи могат да се използват, за да означават нещо, което е много сходно или едно и също. Въпреки това, „алтернативен“ може да означава и нещо много различно и ако се използва вместо „еквивалент“ неправилно, може да промени значително значението. Така че, въпреки че думите могат да бъдат синоними, различните значения и употреби на думите трябва да бъдат разбрани.

„Алтернативен“ може да бъде прилагателно, преходен глагол или съществително. Когато се използва като прилагателно, обикновено означава нещо, което се среща или образува повтаряща се поредица, или с други думи, нещо, което се случва или има всеки друг път. Един път е по един начин, но не е следващия път, а се случва или има следващия път. Например: Тя работи в алтернативни дни, така че е само в офиса в понеделник, сряда и петък. „Алтернативно“ като прилагателно може също да има значение на нещо различно от обичайното. В този смисъл той се използва за означаване на приемлива замена. Например: Тъй като пътят беше затворен, трябваше да поемем по алтернативен път към дома. Когато „алтернативен“ се използва като глагол, това означава да поставяте или правите различни неща, така че едното да следва другото в повтаряща се поредица или да се редувате да правите нещо. Например: Моля, редувайте страните, когато гребете с лодката, така че гребете от дясната страна, след това отляво и след това обратно от дясната страна. И накрая, когато „алтернатива“ се използва като съществително, това означава лице или нещо, което е избрано да заеме мястото на друг, ако това лице или нещо не е там или не може да се използва. Например: Той е заместникът на работата, ако първият човек не я приема.

„Еквивалент“ може да се използва като прилагателно. Това означава да имате същата стойност, употреба, значение, количество или сила. Например: Използвайте еквивалентно количество мръсотия във всеки съд. Той също така възприема идеята за същото или почти идентично действие или функция. По този начин, ако „еквивалент“ се използва като прилагателно за заместване на нещо, той е също толкова добър, колкото оригинала. Например: Еквивалентът на „здравей“ на испански е „hola“ Подобно на „алтернативен“, „еквивалент“ също може да се използва като съществително, за да означава нещо, което е същото, равно или съответно или е приемлива замена. Например: Използвайте мляко или не-млечен еквивалент в рецептата.

„Редуване“ като прилагателно или съществително, но само когато означава нещо, което се използва вместо обичайното, може да се използва като синоним на „еквивалент“. Тъй като "алтернативен" има много по -широко използване и значение, когато се отнася до нещо, което е равно или е същото по действие, начин или употреба, "еквивалент" обикновено е по -добра дума за използване, защото има само това значение. В обичайната употреба „алтернатива“ обикновено е по -малко предпочитана замяна или втори избор, докато „еквивалент“ може да се използва, за да покаже, че нещо не е различно или също толкова предпочитано като оригинала.

Прочетете още статии за ESL

Вижте повече за: , ,