Разлика между Вече и Все още

Вече срещу Vs

Объркани ли сте как да използвате термините „вече“ и „още“? Е, не би трябвало да сте! Тези две думи имат съответните си функции в изречения и въпроси.

По -скоро става въпрос за съобщаване на времето, когато действието се е случило или ще се проведе. Например, когато кажете „Автобусите вече са били тук“, това означава, че автобусите са пристигнали малко по -рано от очакваното, но може би току -що са тръгнали. Това е различно, когато кажете „Автобусите все още не са пристигнали“, защото това означава, че все още чакате автобусите и че тече малко късно. Същото важи и с изречението: „Първата група вече е пътувала, докато втората група все още не е пътувала“. Ако това беше състезание, очевидно група 1 вече е повела.

Друга точка на разграничение между използването на „вече“ и „все още“ е видът на изявлението, което включва. Положителните или оптимистичните твърдения, носещи термина „вече“, предполага „по-рано от очакваното“ постигане на определено действие или дейност. За някои това означава гордост. Алтернативно, „все пак“ често се вижда в неутрални до отрицателни изявления, тъй като донякъде означава забавено завършване на действие или дейност. За някои може дори да символизира съжаление.

Добър пример е: „Вече завърших задачата си“. Думата „вече“ е по -подходящият термин за използване, защото замяната й с „все още“ е неточна. Въпреки това, ако изглежда, че има известно забавяне или когато изявлението трябва да носи песимистичен тон, тогава е добре да използвате „все още“ като „още не съм завършил задачата си!“

Когато изречението е под въпрос и използва думата „вече“, най -вероятно лицето, което задава въпроса, изразява известно чувство на оптимизъм, че работата или действието ще бъдат завършени по -рано. И обратно, ако едно и също лице зададе въпрос с термина „все още“, най -вероятно има чувство за песимизъм, тъй като работата или действието може да се забавят.

Така че, когато някой ви попита: „Приключихте ли задачата си?“ той обикновено е по -оптимистичен в сравнение с въпроса „Още ли не си свършил задачата?“, което е по -песимистично, тъй като питащият въпроса изглежда знае, че все още не сте приключили със задачата си.

Резюме

1. „Вече“ се използва в изявления, чието действие е завършено по -рано от очакваното, докато „все още“ се използва в изявления, чието действие или дейност не е завършена. 2. „Вече“ се използва в по-оптимистични изявления и въпроси в сравнение с използването на „все пак“ в по-песимистично тонизирани изречения или въпроси.

Прочетете още статии за ESL

1 коментар

  1. Отлично обяснение! Благодаря ти.

Вижте повече за: