Разлика между алитерация и консонанс

Алитерацията и съгласието са литературни средства, използвани за подчертаване на някои фрази и думи в детайла. Те се използват и за ангажиране на слуховите сетива на читателя на детайла. Въпреки че двете са почти сходни, тъй като се занимават с повторението на съгласни, те се различават по своите значения, приложения и позиция в изречение.

И така, каква е разликата между алитерация и съзвучие? Може ли всеки да отстоява другия или двамата да се разменят помежду си? Това са въпросите, които повечето хора биха си задали и на които може да се отговори само чрез задълбочаване в изучаването на двете думи и тяхното разграничаване.

Какво е Alliteration?

Алитерацията може да се определи като специален случай на съгласие, където има повтарящи се съгласни звуци на подчертана сричка. Отличава се от съгласността обаче, защото съгласните в този случай се повтарят в началото на две или повече думи в изречение.

Забележимо е, че алитерацията се използва в поезията и прозата за добавяне на закачливи звуци. Понякога се използва и за представяне на действия заедно със звукови ефекти.

Примери за алитерация

 • След като нечестивата жена от запад беше арестувана, пожела да не е вещица.
 • Тя стоеше дръжка все още сериозно ранена.
 • Приветливият фермер хранеше петте семейства всяка година.
 • По -доброто тесто прави тестото по -добро.

Какво е Съзвучие?

Съзвучността също е стилистично литературно средство, което прилага повторението на подобни или идентични съгласни в края на няколко или повече думи в изречение. Гласните на тези думи обаче са различни.

Примери за съзвучие

 • Голямата грозна жаба скочи върху дънер.
 • Дамата късмет отново удари.
 • Всичко, което започва добре, завършва добре.

Разлика между алитерация и консонанс

Въпреки че и двете са литературни средства, които прилагат повторението на съгласни, алитерацията и съгласността имат своите различия, а именно:

 1. Значението на Alliteration Vs. Съзвучие

Алитерацията е стилистично средство, при което съгласните звуци се повтарят в подчертана част от думата, обикновено в началото. Съзвучността, от друга страна, е подобна на алитерацията, тъй като използва повторение на съгласни. Въпреки това, в съгласие, повторението се случва в края на тясно свързани, следващи или съседни думи в изречение.

 1. Съгласен звук в алитерация срещу В съгласие

При алитерацията съгласният звук се появява в началото на думата или ударената част от нея. Обратно, съгласният звук в съгласие се повтаря с акцент върху края на подчертаните думи.

 1. Връзка между алитерация и консонанс

Алитерацията е част от съзвучието, докато консонансът е основната категория, под която алитерацията попада.

 1. Примери за Alliteration Vs. Съзвучие

Примери за алитерация:

 • Добрият човек е груб, мрачен и капризен.
 • Желанията на вещицата разтревожиха жената.
 • Купените от нея морски черупки се продават отново.

Примери за съзвучие

 • Първата и последната четка мете бързо и най -добре.
 • Каза, че ще се прибере горещо и пеша.

Алитерация срещу Съзвучие: Сравнителна таблица

Резюме на Alliteration Vs. Съзвучие

Алитерацията и съзвучието се прилагат в света на литературата, поезията и прозата, за да добавят ритъм, към творби, да ангажират слуховите умения на читателя и да направят парчето интересно. И двете включват повторение на съгласни, но имат поразителна разлика. Тъй като основният е, че единият се фокусира върху повторението на началните съгласни, докато другият се фокусира върху повторението на предимно последните, двете без съмнение са различни.

7 коментара

 1. Всъщност е много трудно в този натоварен живот да слушате телевизии по телевизията, затова просто използвам мрежата за тази цел и получавам най -новите новини.

 2. Доста част от съдържанието. Просто се натъкнах на вашия сайт и в присъединяването, за да твърдя, че наистина харесвам акаунта си в публикациите ви в блога. По всякакъв начин ще се абонирам за вашите емисии или евген, изпълнявам ви, че получавате допускане постоянно бързо.

 3. Мога ли само да кажа какво облекчение е да откриеш някой, който наистина знае какво обсъждат онлайн. Със сигурност разбирате как да разкриете проблем и да го направите важен. Много повече хора трябва да разгледат това и да разберат тази страна на вашата история.

  Изненадващо е, че не сте по -популярни, тъй като определено имате дарбата.

 4. Здравейте на всеки, съдържанието на тази уеб страница всъщност е страхотно за знанията на хората, ами продължавайте с приятната работа колеги.

 5. Ако искате да получите много от този параграф, тогава трябва да приложите такива стратегии към вашия спечелен уебсайт.

 6. Тук е идеалният уебсайт за всеки, който се надява да научи по тази тема. Знаете, че е много трудно да спорите с вас (не че аз лично ще трябва ... ХаХа). Определено пускате ново въртене по тема, за която се пише от десетилетия.

  Страхотни неща, просто прекрасни!

 7. Това не беше много полезно, но благодаря за опита?

Вижте повече за: ,