Разлика между NRI и NRE акаунти

Сметки NRI срещу NRE

Индия е една от многото азиатски страни с висок процент на миграция към други страни като САЩ и Европа. Това е така, защото индийците имат висока склонност към изучаване на английски език, което е голям плюс за тези, които търсят работа, образование или бизнес на тези места. Поради това голяма част от икономиката на Индия зависи от пари, които се изпращат у дома като спестявания или за членове на семейството.

За да помогне на своите граждани, работещи в чужбина, индийското правителство им даде специални класификации, които да помогнат за ускоряване на банковите транзакции и да им дадат възможности какъв вид банкови сметки да открият. Те се наричат ​​„нерезидентни индийски“ и „чуждестранни външни“ сметки.

По принцип всички тези видове банкови сметки се дават на индийски граждани, които не пребивават в Индия, но желаят да запазят приходите си в родината си. Те се наричат ​​„нерезидентни индианци“ или „NRI“. Съгласно законите на Индия, NRI работи или прави бизнес в чужбина, работи за чуждестранни правителствени организации като ООН или работи като правителствени представители в чужди земи.

Има объркване между NRI и NRE акаунт, тъй като и двете се отнасят до банкови услуги, предлагани на индийци, които пребивават в чужбина. В действителност NRI или нерезидент индийски се отнася за граждани, а не за сметка от какъвто и да е вид. Просто се използва като представяне. „NRE“ или „външен нерезидент“ е вид банкова сметка, открита от индийци, които са извън тяхната държава или за NRI.

При NRI банкирането има друг вид сметка, освен NRE. Нарича се „NRO“ или „нерезидент обикновен“. Двете сметки имат значителни разлики помежду си, за които всеки NRI трябва да знае. Но преди да се задълбочим в това, което ги отличава един от друг, от съществено значение е да разберем защо индийците имат тази настройка.

По -голямата част от индийците, които мигрират в други страни, го правят поради желанието си да спечелят повече пари или да получат по -добро образование. Когато са постигнали целите си, те обикновено се връщат или намират начини да помогнат на семействата си у дома. Един добър начин да направите това е да отворите банкова сметка в Индия. Това не само улеснява NRIs да изпращат и спестяват пари в Индия, но използването на правилния вид акаунт им даваданъчни привилегии.

Само NRI имат право да откриват банкова сметка NRE или NRO в съответствие с индийските банкови закони. Въпреки че и двата вида служат за една и съща цел, всеки от тях има уникални характеристики един от друг. „NRE“ позволява преводи под формата на чуждестранни валути и може да се тегли в рупии въз основа на преобладаващите обменни курсове. Депозирането на рупии в сметката обаче не е разрешено. „NRO“, от друга страна, е за NRI, които остават в Индия. Така че добавянето на рупии в акаунта е разрешено.

„Репатриране“ или „изпращане на пари в чужбина“ в различни валути е разрешено в NRE, докато е забранено за сметките на NRO. Просто казано, NRI, които са далеч от Индия, имат право да депозират пари от всякакъв вид в своите сметки за NRE, които могат да използват без данъци, докато NRO сметка се използва за NRI, които пребивават в Индия. Във всеки случай е важно да имате и двата акаунта, ако е възможно.

Резюме: 1. „NRI“ се отнася до индийски гражданин, който работи или живее в чужбина, докато „NRE“ е вид банкова сметка, създадена за NRI. 2. Има два вида сметки за NRI: чуждестранни външни и нерезидентни обикновени. 3. NRE разрешават преводи в чуждестранни деноминации, докато NRO е за местна валута или рупии. 4. Средствата от NRE могат да се изпращат в други страни, използвайки същите валути, докато NRO е само за транзакции в рупии.

2 коментара

  1. притежателите на hi nri могат да получат заем или не?

Вижте повече за: