Разлика между евро и долар

Евро срещу долар

В настоящата, продължаваща икономическа криза се говори много по отношение на стойността на различните световни валути. Доларът е може би най -натиснатият от всички валути, защото мнозина казват, че той бързо губи стойността си. Същото важи и за еврото. В момента обаче мнозина се чудят защо тези валути трябва да съществуват рамо до рамо в това тежко икономическо време.

Евро валутата е тази, използвана от 17 от 27 -те държави в Европейския съюз, която е известна като еврозоната (съставена от Испания, Португалия, Малта, Ирландия, Германия, Австрия и Белгия сред още десет). Важно е също така да се отбележи, че има държави извън еврозоната, които използват евро валутата като Косово, Ватикана и т.н. Напротив, доларът е основната американска валута, а нейните територии (щатски долари). В допълнение, все още има много чужди страни, които използват долара, като Австралия, Канада, Хонконг, Нова Зеландия и Белиз сред много други.

Точно като щатския долар, еврото все още се дели на 100 цента за евро или долар. Номиналите на банкнотите и монетите обаче варират значително между двете валути поради различните им форми, размери и цветове. В щатския долар например има монети центове в тези купюри: 1, 5, 10, 25, 50 и доларовата монета. Наличните банкноти са: 1, 2, 5, 10, 20, 50 и 100. За разлика от това, еврото има следните монети центове: 1, 2, 5, 10, 20 и 50. Има и две допълнителни не- монети от цент - 1 € и 2 €. Банкнотите са 5, 10, 20, 50, 100, 200 и 500.

Може би най -трудната точка за сравнение между двете е тяхната стойностна разлика, защото това преобразуване се променя през цялото време. Към момента на писане 1 € се равнява на 1.3293 щатски долара. Що се отнася до техните символи, еврото използва символа €, докато доларът използва $. С думата обозначение, еврото просто ще посочи „EUR“, след като изпише стойността или сумата (т.е. 400 EUR). За американския долар мнозина се чувстват удобно да го напишат така: 400 USD.

Безспорно е, че двете валути (долар и евро) се разглеждат като световни резервни валути. Това е така, защото те се съхраняват и използват от много световни правителства в големи суми. Те обаче са различни в много от гореспоменатите аспекти.

Резюме:

1. Еврото е основната валута за 17-те държави от еврозоната и няколко други държави извън еврозоната. 2. Доларът е основната валута за САЩ и техните територии. Той се използва и от други чужди страни като Австралия, Хонконг и Нова Зеландия, сред много други. 3. Към 5 октомври 2011 г. 1 € е равно на 1.3293 щатски долара. 4. Доларът има символа $, докато еврото е маркирано със символа €.

1 коментар

  1. Искам да търгувам в евро и долари Искам да получавам най -новите цени.

Вижте повече за: