Разлика между юан и валута на юаня

yuan-currency Валути юан срещу юани

Често хората се объркват, когато говорят за валутите юан и ренминби. Няма специфична разлика между китайските валути, юан и ренминби, тъй като двете често се обменят. В действителност няма разлика между двете. Те са еднакви и са свързани помежду си.

Жанминби се отнася до цялата парична система, преобладаваща в Китай. Renminbi, който иначе се нарича „народни пари“, е официалната валута на Китай. Юанът е основната единица на ренминби, а юанът е свързан с юаня по същия начин, както доларът е спрямо щатския долар. Китайците често обичат да наричат ​​валутата си юан, точно както американците наричат ​​долара „долар“.

Е, може да се каже, че юаня е валутната единица, а юан може да се нарече разчетна единица. Юанът може да бъде посочен като основна единица на валутата на ренминби. Renminbi е името на китайската валута, докато юан може да се нарече като деноминация на банкнотите.

Що се отнася до етимологията, Renminbi означава „пари на хората“ на родния китайски език, а Yuan означава „кръгъл предмет“.

Юан е първата национална валута, въведена. Въведена е за първи път през 1889 г. Валутата юан остава като национална валута за дълъг период, до 1949 г. Когато комунистите поемат контрола над страната, те въвеждат Renminbi, нова национална валута вместо юан. Жанминби стана националната валута на Китай през 1949 г.

Печатът и сеченето на китайски банкноти се кредитира за производството на валути юани. Първата серия бележки на ренминби е представена през 1948 г. След това втората серия е представена през 1955 г., третата серия през 1962 г., четвъртата серия през 1987 г. и петата серия през 1999 г.

Резюме

1. В действителност няма разлика между двете. Те са еднакви и са свързани помежду си.

2. Жанминби, който иначе се нарича „народни пари“, е официалната валута на Китай.

3. Юанът се счита за базова единица на ренминби. Той е свързан с юаня, точно както доларът е с щатския долар.

4. Юаня е валутната единица, а юанът може да се нарече разчетна единица.

5. Юанът е въведен за първи път през 1889 г. и остава като национална валута до 1949 г.

6. Юаните стават националната валута на Китай през 1949 г.

2 коментара

  1. Тъй като дългът на САЩ продължава да расте, юаня може да се превърне в резервна валута в света вместо в долар и доларът ще се потопи в създаването на хаос. Нямам търпение да придобия renbindi, плюс някои други силни валути ... вероятно норвежка крона.

  2. Нещо си пропуснал. Думата за валута е „kwai“, която се използва по начин, по -аналогичен на начина, по който американците използват „buck“.

Вижте повече за: ,