Разлика между едноканален и многоканален маркетинг

Маркетинговите усилия се различават при марките. Докато някои избират да се заемат с маркетинговите усилия, използвайки всяка една налична възможност, други използват само един канал. Защо да сложите всичките си яйца в една кошница, може да попитате. Въпреки разликите между едноканален маркетинг и многоканален маркетинг, двата са популярни. Използването им обаче се основава на целта на марката, маркетинговия бюджет, както и наличието на други ресурси. В тази статия ние даваме представа за разликата между двете.

Какво е единичен канал?

Това е използването на един канал за предлагане на продукти и услуги на компанията. Като такава комуникацията на марката е съсредоточена върху избрания канал. Това може да бъде онлайн канал, традиционна търговия на дребно, продажба лице в лице или каталог.

Предимствата на използването на едноканална маркетингова стратегия включват;

 • Това е икономически ефективно, тъй като марките използват само един маркетингов канал
 • Той помага за изграждането на лоялна клиентска база
 • Той е лесен за работа по отношение на проследяване на инвентара, обслужване на клиенти и доставка на инвентар.

Той обаче има недостатъци, включително;

 • Може да не е толкова бърз в отговор, колкото е необходимо
 • Трудно е да се следи технологичното развитие, докато се използва един канал, поради което маркетинговите усилия не достигат оптималната клиентска база
 • Марката губи потенциалните си клиенти, които използват алтернативни маркетингови канали

Какво е многоканален?

Това е използването на повече от един канал за маркетинг на марката и комуникация. Този метод приспособява къде, как и кога потребителите правят покупки и се фокусира върху осигуряването на продуктите или услугите, когато са необходими. Това улеснява потребителите при пазаруване. Многоканалната маркетингова стратегия също подобрява способността на фирмите да достигат до настоящи клиенти, а също и до по-голям брой потенциални потребители.

Предимствата на многоканалната маркетингова стратегия включват;

 • Присъствието на марката сред нейните потребители по различни канали увеличава шансовете за продажби
 • Поради излагането на нови пазари е лесно да се достигне до нови клиенти
 • Една марка може да се съсредоточи върху целевата продажба, като се има предвид, че някои продукти се продават по -добре на различни целеви пазари
 • Марката намалява шансовете за фалшиви продукти на пазара, тъй като нейните продукти са лесно достъпни

Въпреки предимствата, има различни недостатъци, включително;

 • Експлоатацията е скъпа, тъй като са необходими много ресурси
 • Усложненията на ниво инвентар могат да възникнат в резултат на много продажби. Въпреки че това по същество не би трябвало да представлява проблем за марката, потребителите могат да преминат към друг продукт в случаите, когато даден продукт е разпродаден
 • Управлението на обслужването на клиенти може да бъде проблематично за една марка. Използването на добра система подобрява услугите за обслужване на клиенти

Многоканалният маркетинг се нуждае от добри организационни умения, дисциплина, инфраструктура и ресурси. Марките също трябва да гарантират съгласуваност с наличността, подробностите за продуктите и цените по различните канали.

Прилики между едноканален и многоканален маркетинг

 • И двете са маркетингови стратегии, насочени към увеличаване на клиентската база

Разлики между едноканален и многоканален маркетинг

Определение

Маркетингът с един канал се отнася до използването на един маркетингов канал за предлагане на продукти и услуги на компанията. От друга страна, многоканалният маркетинг се отнася до използването на повече от един канал за маркетинг на марките и комуникация.

Ефективност на разходите

Докато едноканалните са икономически ефективни, тъй като използват един маркетингов канал, многоканалните са скъпи за работа и поддръжка.

Клиентска база

Едноканалните имат тесен обхват на клиентите, докато многоканалните имат широк обхват на клиентите.

Организационна сложност

Докато едноканалният е лесен за работа по отношение на проследяване на инвентара, обслужване на клиенти и доставка на инвентар, многоканалният изисква добра организационна инфраструктура и дисциплина.

Едноканален маркетинг срещу многоканален маркетинг: Сравнителна таблица

Обобщение на едноканалния маркетинг срещу многоканалния маркетинг

Едноканален маркетинг се отнася до използването на един маркетингов канал за предлагане на продукти и услуги на компанията. Въпреки че е рентабилен и лесен за работа по отношение на проследяване на инвентара, обслужване на клиенти и доставка на инвентар, той има тесен обхват на клиентите. От друга страна, многоканалният маркетинг се отнася до използването на повече от един канал за маркетинг на марките и комуникация. Той има широк обхват на клиентите, въпреки икономическата неефективност и организационната сложност. Въпреки че изборът на маркетингова стратегия зависи от предпочитанията на марката, препоръчително е да се използват няколко маркетингови канала, за да се избегне остаряването и достигането на по -голям пазарен дял, особено в настоящата ера на технологичния напредък.

Вижте повече за: ,