Разлика между RFP и RFQ

RFP срещу RFQ

Съкращенията RFP и RFQ могат да имат различни значения в зависимост от вида на индустрията, в която работите. Независимо от това, двете са общоизвестни в много области като Request for Proposition (RFP) и Request for Quote или Quotation (RFQ).

Офертите обикновено се привеждат в действие при закупуване на продукти. Добър пример за сценарий на RFQ е, когато искате да закупите 25 преносими компютъра. Първо, ще изпратите официално RFQ до хардуерен или компютърен магазин с молба за офертата за 25 лаптопа с вашите предпочитани спецификации. Получателят на RFQ (магазина) ще ви отговори обратно, като ви изпрати тяхната оферта за 25 -те лаптопа, която има индивидуалната цена на всяка единица, особено ако те имат на склад различен лаптоп с различен набор от спецификации, освен това, което първоначално искахте. Също така отговорът съдържа общата цена на всички единици, които сте поискали за офертата. В RFQ, обсъжданият продукт не трябва да бъде чисто физически, защото можете също да включите нефизически елементи в заявката като софтуер (т.е. Microsoft Excel, Word и т.н.).

В други индустриални аспекти RFQ може да означава и Заявка за квалификации. Като такова, това искане се използва от заявителя за предварителна проверка на потенциалните кандидати. Това спомага за стесняване на избора и спестява време от края на заявителя. RFP е различен сценарий, тъй като RFPs се използват при закупуване на услуги. Например, ако сте собственик на стар, онлайн уебсайт за покупка и продажба и искате да надстроите неговите функции и дизайн, за да привлечете повече посетители, тогава трябва да изпратите RFP до уеб дизайн / програмиране / оптимизиране търговско дружество. След това им казвате какво искате за вашия уебсайт, като нова количка за пазаруване, обновяване на външния вид на началната страница, за да отговаря на склонната към бизнеса уеб аудитория, или преосмисляте ключовите думи на уебсайта си, за да го оптимизирате за търсене. Уеб компанията преглежда вашата RFP и ще отговори, като ви изпрати тяхното предложение. В този документ те ще подчертаят уместна информация като: какви мерки трябва да се предприемат, прогнозната цена на труда, други такси за управление и общата стойност на проекта. В тази връзка предложените предложения обикновено стават много подробни, тъй като обикновено изискват да се посочи следното: брой страници в предложението, брой илюстрации, квалификация на служителите и държавни закони, които трябва да бъдат спазени, наред с много други точки.

Важно е също така да се отбележи, че и RFP, и RFQ са необвързващи. Това означава, че по никакъв начин не сте принудени да купувате или наемате услугите на другата страна, на която сте изпратили вашата RFP или RFQ. На първо място, просто искахте оферта за предложението им.

Резюме:

1. RFQ прави вашето искане за себестойността или цената на продукта. 2. RFP прави вашето искане за общите разходи за услуги . 3. RFFQ може също да означава „Искане за квалификации“, при което ще стесните потенциалните си кандидати или доставчици. 4. RFP често е по -подробно от RFQ.

1 коментар

  1. Благодаря за личния ви прекрасен постинг! Много ми хареса да го прочета, може да си страхотен автор. Със сигурност ще маркирам вашия блог и в крайна сметка ще се върна много скоро. Искам да насърча продължаването на вашата страхотна работа, приятен следобед!

Вижте повече за: