Разлика между MD и CEO

ceo MD срещу главен изпълнителен директор

MD означава управляващ директор, а CEO - главен изпълнителен директор. Въпреки че тези два термина могат да бъдат объркващи, когато става въпрос за нечии роли и отговорности, има отличителни разлики между двете.

Когато обсъжда различията, управляващият директор отговаря за ежедневния бизнес на една компания, докато главният изпълнителен директор не носи огромна отговорност за ежедневните дела на една фирма.

Директорът ще бъде член на Съвета на директорите, както и ръководител на ръководството на компанията.

Другата основна разлика между главния изпълнителен директор и управляващия директор са техните отговорности. Главният изпълнителен директор носи отговорността да улеснява бизнеса и също така трябва да има стратегическа визия за привеждане на компанията във вътрешно и външно отношение. Изпълнителният директор трябва да ръководи служителите и изпълнителните служители.

Управителният директор е лидер на организация. Тя/тя е истинската мотивационна сила за другите и тя/той е човек, който развива корпоративна култура за организация. Тъй като MD е отговорен за ежедневния бизнес на организацията, той/тя ще отговаря за цялостното управление на организацията. Тя/тя е човек, който трябва да внесе иновации и разширения.

Управляващите директори винаги носят отговорност за всяко действие на компанията. Освен това, МД се отчита пред акционерите. От друга страна, главният изпълнителен директор не трябва да поема тези отговорности.

Обобщение на MD срещу главен изпълнителен директор

1. Управителният директор отговаря за ежедневния бизнес на една компания. От друга страна, главен изпълнителен директор не носи отговорност за ежедневните дела на фирма.

2. Директорът ще бъде член на Съвета на директорите.

3. Директорът отговаря за цялостното управление на организацията. Главният изпълнителен директор носи отговорността да улеснява бизнеса и също така трябва да има стратегическа визия за привеждане на компанията във вътрешно и външно отношение. Изпълнителният директор трябва да ръководи служителите и изпълнителните служители.

4. Управляващите директори носят отговорност за всяко действие на компанията. Тя/тя също се отчита пред акционерите. От друга страна, главният изпълнителен директор не трябва да поема тези отговорности.

31 коментара

 1. Здравей,

  Благодаря за хубавата разлика. Моля, изпратете обяснението на моя имейл на служител и изпълнителен директор.

  Чао

  Ратин от Дака, Бангладеш

 2. добре е, ако имате информация за различните режисьори, моля, изпратете информация на моя имейл

  Благодаря ти

 3. кой на кого докладва? CEO доклад на MD или обратно? трябва да знам тяхната йерархия в компанията, ако има двамата? Благодаря ти.

 4. скъпа,

  планирам да направя визитни картички, собственик съм на малкото търговско дружество и управлявам всички клонове за закупуване и т.н., така че мога да спомена моята собствена визитна картичка „MD (CEO)“

  моля, изчаквам бързото ви повторение

  ашраф

 5. Здравей,

  бихте ли посочили разликата между длъжността изпълнителен директор и генерален мениджър? Ще се радвам, ако изпратите отговора си по пощата вместо мен.

  Благодаря

  Еди

 6. Не мисля, че авторът е изяснил правилно това, авторът споменава, че MD е отговорен пред борда на директорите, но главният изпълнителен директор не е, аз по някакъв начин не мисля, че това е правилно.

  Няма разлика между MD или CEO и двамата трябва да са част от ежедневните операции на бизнеса и двамата са отговорни пред борда на директорите.

  Главният изпълнителен директор се използва повече от Америка и MD във Великобритания.

  • И мисля, че си много прав. Работата е там, че американците използват CEO повече, докато британците използват MD повече. Не можете да имате главен изпълнителен директор и доктор по медицина в една и съща компания. Те са на едно и също ниво. Всъщност авторът създаде объркване там, където такова не съществува.

   • Изпълнителният директор не е непременно член на борда. Управляващ директор е.

 7. Мислех също толкова. благодаря за тези проверки

 8. информацията е много полезна.

  много благодаря………………

 9. Не разпознах, че кой е основният в изпълнителен директор или директор на компанията. Кой е голям един от друг?

  • Управителният директор е ръководител на компанията и поема отговорността на компанията. Следователно управителният директор е по -важният тук и по -висшият.

 10. може ли MD да бъде и главен изпълнителен директор, ще има ли проблем там?

 11. Благодаря за информацията, тази информация наистина ми помага да подобря GK и познанията си за една организация

  Благодаря много

 12. Извинете - мисля, че грешите.

  Е, според Боб Трикер в книгата му „Корпоративно управление - принципи, политики и практики - 3 -то издание.

  Той твърди …. „Главният изпълнителен директор (главен изпълнителен директор), известен понякога като управляващ директор в юрисдикциите на правото на общността ...“ стр. 92.

  Въз основа на това те са на една и съща позиция. Предполагам, че статията обърка изпълнителния директор с председателя. При сравняването на тези две роли в доклада на Cadbury беше препоръчано двете да бъдат разделени. Главният изпълнителен директор би имал повече ръце върху подхода към ежедневното управление. Докато председателят не го направи.

 13. Направете главен изпълнителен директор за информация. Каква е причината компанията да има официален изпълнителен директор, пиша или не. Моля, дайте информация, изпратена на моя имейл адрес. От теб.

 14. Кой е най -голям между главен изпълнителен директор или MD. Предоставяйки на изпълнителния директор пълна информация за него, моля, дайте ми информация. Тай

 15. Каква е разликата от гледна точка на P&L?

 16. Добре, кой уволнява главния изпълнителен директор Кой уволнява д -р, който имам и в моята компания и искам да ги докладвам на кого да отида

  • Собствениците на бизнес могат да уволнят директора или главния изпълнителен директор.

   Собствениците могат да бъдат само 1 човек или 1000 акционери, които обикновено са представени от съвет на директорите.

   Ако вашата компания има председател, докладвайте им. Изключително необичайно е една компания да има и MD, и CEO

 17. Моля, можете да промените „той“ на „те“. Не живеем през 1940 -те. Благодаря.

  • Здравей Атина. Определено трябва да ги използваме. И аз ли ти е забавно!

   Д -р Алфонс

 18. Много добре обяснено. Свалям шапка. За да разберем напълно тази статия, основното правило според мен е първо да се отучим от това, което вече знаем, и след това да се научим отново. Авторът е ясно дефинирал KRA и за двете.

 19. Разграничихте точно обратното. Вашата диференциация се разминава в много роли.

 20. „Главният изпълнителен директор не носи отговорност за ежедневните дела на една фирма“. Не. Почти всеки би признал изпълнителния директор на даден бизнес като изпълнителен директор, който в крайна сметка отговаря за всички ежедневни дела на фирмата. Точно обратното. Може би авторът бърка изпълнителния директор с роля, фокусирана върху борда? Председател или президент или нещо подобно?

 21. Той отговаря ли? Със сигурност главен изпълнителен директор или лекар може да бъде мъж или жена. Примирете се с времето

 22. Благодаря за статията - страхотна е - освен езика на пола. Жените също са лидери, моля, оставете ни да притежаваме тази сила. Мъжете не трябва да са по подразбиране и не трябва да бъдат.

  Моля, бъдете част от положителната промяна!

 23. Благодаря ви за обяснението между MD и CEO. Моля, продължете да ме актуализирате в тази информация. Благодаря ви много

 24. Авторът е объркал цялото обяснение и трябва да се има предвид, той обърква председател на борда или собственик на бизнес, който не иска да поеме отговорността да управлява компанията като главен изпълнителен директор. Наличието на главен изпълнителен директор и ръководител в една и съща организация или смяната на командването няма смисъл. Същата позиция ли е и работниците ще бъдат объркани кой отговаря, единият трябва да бъде заместен от другия. Изпълнителният директор обикновено се използва вместо MD, когато собственик или акционер на бизнес е направен директор на компанията.

 25. Тази статия е такава лъжа, съжалявам. Той служи само за създаване на ненужно объркване за съжаление.

Вижте повече за: , ,