Разлика между евро и лира

euro-vs-pounds_s1 Евро срещу паунд

В ежедневието често чуваме за двете популярни валути евро и лира. Точно от страната на произход валутните курсове и символите на тези две валути са напълно различни.

Евро е терминът, използван за определяне на валутата на страните от Европейския съюз. Държавите са Белгия, Испания, Ватикана, Мартиника, Германия, Финландия и други подобни. Тази валута сега се използва в световен мащаб поради обменния курс и икономиката на страните, към които принадлежи. Това е единствената използвана валута на 16 -те държави -членки на Европейския съюз. Тези държави -членки заедно допринасят за еврозоната или еврозоната.

Паунд или британски паунд е валутата на Великобритания. Има още един термин, който се отнася до тази валута. Това е лира стерлинги. Това е финансовият термин, използван за представяне на валутата. Тази валута се използва в страните Великобритания, Нормандските острови и Остров Ман. Понякога лирата е известна още като британска лира.

Символът на Евро е ¬ ¬, а съкращението е EUR. Символът на паунда е £, а съкращението е GBP. Това се отнася до термина Великобритания лира. Някои други съкращения, използвани за обозначаване на валутата, са UKP, GBR, UK и STG.

Еврото се състои от 100 цента, докато паундът се състои от 100 пенса. Символът на стотинка е „p“ и сума като 40 пенса се произнася като четирийсет пик. Така че основната единица на еврото е цент, а тази на лира е пенс. Еврото и лирата имат коефициент на преобразуване от шест значими цифри. Евроцентовете се издават като монети.

Евро възниква през 1995 г. и е въведен на финансовите пазари през 1999 г. като счетоводна валута. Днес еврото е втората най -търгувана и втора по големина резервна валута в света. Той има най -комбинираната парична стойност в обръщение. Лирата стерлинги е третата по големина резервна валута в света. А при валутния сценарий това е четвъртата най -търгувана валута.

На валутния пазар, ако паунд е равен на 1,59 USD, едно евро е равно на 1,46 USD. Грубо казано, един паунд е равен на 1,09 евро.

Евробанкноти и монети са в обращение от 1 януари 2002 г. Европейската централна банка във Франкфурт и Евросистемата администрират и управляват обращението на еврото. Евросистемата следи процеса на сечене, отпечатване и обращение на монетите и банкнотите в щатите.

Паундът и еврото са две основни валути на валутния пазар и двама водещи играчи на световната финансова арена.

Резюме: 1. Еврото е валутата на страните от ЕС, докато британският паунд се използва във Великобритания. 2. Обменният курс на паунда е по -голям от този на еврото. 3. На финансовия пазар еврото е втората най -търгувана, а паундът е третата най -търгувана валута.

6 коментара

  1. „Това е единствената използвана валута от 16 -те държави -членки на Европейския съюз.“ „Ватикана, Мартиника ...“ „Четиридесет пикае.“ Някой притесни ли се да коригира тези глупости?

  2. Много неточности в тази статия.

    Ватиканът не е в ЕС. Мартиника не е държава, а надзорна територия на Франция. Еврото не е валутата на ЕС, това е валутата на еврозоната. Обединеното кралство е в ЕС (към момента на писане), така че не можете да се противопоставяте на ЕС от една страна и Великобритания от друга. ЕС има повече от 16 държави -членки. Дори Еврозоната има повече от 16 държави -членки. Символът на еврото е €.

  3. Тази статия е пълна глупост

    • Моля, това не е пълен боклук. Някои данни са от значение. Трябва да направите конкретна корекция или допълнение, а не пълно осъждане. Ако нямате положителен принос, мълчете. Никой не е перфектен.

  4. Авторът пише това, което издателите на фалшиви новини им казват, продължете да редактирате оригиналното парче, докато не се съобрази, като държите всички неинформирани за фактите.

Вижте повече за: , , ,