Разлика между електронния бизнес и електронната търговия

business-Shopping_cart-pd електронен бизнес срещу електронна търговия

Интернет направи бизнес взаимодействията многостранни. Хората вече могат да правят бизнес, като например да купуват неща, да извършват сделки и да извършват бизнес функции през интернет. Потребителите и собствениците/мениджърите на фирми в днешно време вече могат да получават и правят каквото си искат, без да напускат границите на стаите си, стига да са свързани с интернет.

Понятията е-бизнес и електронна търговия сега често се виждат и използват взаимозаменяемо. Въпреки че са свързани, те имат различни значения. Префиксът „e“ означава „електронен“, който означава всяка дейност или транзакция, извършена без никакви физически обмени или контакти. Сделките се извършват по електронен или дигитален път, което стана възможно благодарение на скоковете в развитието на цифровите комуникации.

Електронната търговия предполага бизнес транзакции през интернет, където страните участват или продават, или купуват. Транзакциите, извършвани в електронната търговия, основно включват прехвърляне или предаване на собственост и права върху продукти или услуги.

Технически електронната търговия е само част от електронния бизнес, тъй като по дефиниция електронният бизнес се отнася до всички онлайн бизнес транзакции, включително продажба директно на потребители (електронна търговия), работа с производители и доставчици и осъществяване на взаимодействие с партньори. Обменът на информация чрез централизирана база данни се извършва и в електронната търговия. Бизнес функциите са ограничени само до технологичните ресурси на компаниите.

Електронната търговия включва главно обмен на пари в транзакциите. В електронния бизнес, тъй като той е по-широк, той не се ограничава само до парични транзакции. Включени са всички аспекти в бизнеса като маркетинг, продуктово проектиране, управление на доставките и др.

Електронният бизнес е повече за създаването на страхотни продукти, мозъчната атака и предоставянето на качествени услуги, планирането на експозицията на продукта и неговото изпълнение. Е, разбира се, електронната търговия е неразделна част от процеса на електронния бизнес, но строго казано това е дейността по продажба и покупка.

Резюме:

1. Електронният бизнес е по-широк по обхват и електронната търговия е само негов аспект или подмножество.

2. Електронната търговия обхваща само бизнес транзакции като покупка и продажба на стоки и услуги по интернет.

3. Електронната търговия по същество включва парична търговия, докато в електронния бизнес паричните транзакции не са необходими.

4. Електронният бизнес включва маркетинг, продуктово проектиране, оценка на потребителските услуги и др.

9 коментара

 1. Здравей Иън,

  Аз съм студент, изучавам магистърска степен по информационни технологии. За моята референтна част мога ли да имам вашето пълно име, моля. В очакване за вашия отговор.

  Благодаря Правин

 2. ЗАЩО ИКОНОМЕРСКАТА Е ПОДКЛЮЧЕНИЕ НА ЕБИЗНЕС?

 3. Уважаеми господа,

  Изпълнявам задачата. За моята референтна част мога ли да получа пълното ви име, моля?

 4. Курс по имейл маркетинг, който прави много пари онлайн. Inside Deal е най -пълният курс по имейл маркетинг, който в момента е на пазара. Той обхваща целия процес на изграждане на списък в над 8+ часа HD видео съдържание. Това промени живота ми толкова много и аз съм толкова благодарен за това! Сега съм готов да ви покажа всичко, така че и вие можете да направите същото. Всичко в живота се случва с определена цел ... Не знам за вас, но не вярвам в съвпадения ... Не знам как се озовахте на тази страница ... но вярвам, че има причина за всичко, което се случва. Вие сте кацнали на правилното място и в точното време. Това, което ще ви покажа тук, е проектирано и създадено, за да промените живота към по -добро ... и завинаги! Аз съм сред малкото последни мохикани, които все още печелят много пари онлайн ... Ако се интересувате от него, кликнете върху връзката по -долу ... http://bit.ly/QUqBic

 5. МОЛЯ, ИЗПЪЛНЯВАЙТЕ ЗАДАНИЕ МОГА ДА ИМАМ ПЪЛНОТО ИМЕ

 6. Благодаря ви, това е много полезно за мен

 7. Вкусът на вашата статия е добър. В един случай изчезването е много широко (eBusiness) Можем също да кажем, че по този начин. … „Електронният бизнес е термин, който може да се използва за всякакъв вид бизнес или търговска транзакция, която включва споделяне на информация в интернет“, Другият е конкретен доставчик на услуги (електронна търговия).

Вижте повече за: ,