Разлика между треньор и икономика

Треньор срещу икономика

В стремежа си за по -комфортно преживяване със самолетни пътувания с правилната стойност за парите на пътниците, авиокомпаниите пуснаха на пазара своите цени на самолетни билети според различните нива на комфорт или настаняване във въздушния транспорт. С това се появиха термини като „икономика“ и „първокласна“. Но това, което е объркващо, е, че някои компании вмъкват „настаняване с автобус“ в своя бизнес. И така, какво е това „автобусно“ ниво на въздушни пътувания и как се различава от „икономичния“ клас?

Като цяло, по -голямата част от авиокомпаниите разглеждат както автобусни, така и икономични класове като една и съща. Като такива, те използват двете взаимозаменяемо. Това е най -евтиното настаняване на авиокомпания и е най -голямата кабина, заемаща по -голямата част от самолета. Повечето от пътниците пътуват с икономична или автобусна класа поради по -ниските цени на самолетни билети. В интерес на истината се казва, че по -скъпият първи клас увеличава пространството за краката на пътниците само до 25 %, макар и с повече възможности за забавление .

Нормалната стая за крака в икономична класа е в рамките на 28-34 инча, докато ширината на седалките варира от 16-18 инча. Услугите и удобствата, предлагани за този конкретен клас, варират от една авиокомпания до друга. Но традиционно това ниво на настаняване вече осигурява избор на напитки и храна за пътниците.

Видовете полети зависят от продължителността на пътуването: полети на къси разстояния (три часа или по-малко) и полети на дълги разстояния (повече от три часа, средно до шест часа). В случай, че пътуването е предназначено за дълги разстояния, няколко компании създават специален тип настаняване, който е почти близо до стандарта на първа класа - премиум икономична класа. Това настаняване добавя малко повече пространство и вероятно повече възможности за забавление в сравнение с обикновената икономия. Когато това е налично, по -ниският клас ще бъде наричан ясно „икономичен“ или „клас на треньор“.

Други твърдят, че двата термина се различават по отношение на регионалната употреба. Икономическата класа често се използва в изрази на английски език, докато класът на автобус е по -американизирана терминология. В допълнение, някои често пътуващи пътници също казват , че терминът „автобус“ се използва по отношение на действителната кабина или площ на самолета. За разлика от това, „икономичност“ е по-скоро ограничение за покупка, като ако сте направили 21-дневна покупка предварително. Независимо от това, това е в съгласие с общата концепция, че икономичните седалки са разположени в каютите от класа на автобусите.

В исторически план терминът „вагон“ първоначално означава специален или по -доходоносен клас за настаняване на вагони през 15 век. Този термин се използва и в железопътния транспорт през 17 -ти век, в който само богатите хора могат да си позволят да пътуват с влак. С появата на търговската авиация терминът изглежда е понижен, за да прилича на икономична класа.

Резюме:

1. „Икономия“ е терминът, който обикновено се използва от англичаните, когато се отнася до най -евтиния тип настаняване на авиокомпании, докато „автобус“ е американизиран термин. 2. Според някои, „икономичност“ се отнася до ограничаване на седалката или покупката, докато „автобус“ е действителната кабина или площ на самолета. 3. „Коучът“ обикновено е бил прословут клас седалки за богатите, пътуващи с вагони или влакове през 15-17 век. 4. „Автобус“ сега се отнася до по-нисък клас въздушни пътувания, когато има по-висока премиум, икономична класа, предлагана при пътувания на дълги разстояния.

2 коментара

  1. Кой е по -евтин автобус или премиум икономика ??

    • Premium Economy е по -скъп от Economy/Coach. За повечето от нашите местни (американски) авиокомпании терминът „Икономия“ = „Автобус“; което е най -евтината публикувана тарифа за този полет по време на резервацията.

Вижте повече за: ,