Разлика между изпълнителен директор и председател

Главен изпълнителен директор срещу председател

Може би вече сте чували за Бил Гейтс и Стив Балмър от Microsoft. Вероятно сте предположили, че Гейтс е главният хончо на огромната компания, а Балмър е дясната му ръка. В интерес на истината и по -точно казано, Бил Гейтс действа като председател, а Балмър се изявява като главен изпълнителен директор на Microsoft.

Мнозина често биха предположили, че главният изпълнителен директор, главен изпълнителен директор, е крайната позиция, съществуваща в определена компания. Е, всъщност е вярно, че много изпълнителни директори са самите собственици или най -добрите кучета на различни организации. Но това не означава непременно, че позицията на главен изпълнителен директор винаги се поема от собствениците на компании, нито позицията е от най -висок порядък.

Вярването в противен случай би накарало Бил Гейтс да отиде при Стив Балмър и вие знаете, че Гейтс, а не Балмър, е на върха на пирамидата, когато Microsoft е загрижена. Като каза това, това просто означава, че да бъдеш председател определено е по -престижно, отколкото да станеш главен изпълнителен директор.

Много често хората си мислят, че изпълнителните директори са най -добрите кучета на една компания, тъй като те често се виждат в действие, изпълнявайки цялата делегация и други неща. Те имат власт над всички служители, оперативни служители, офицери и други ръководители. По принцип изпълнителният директор е господар на цялата работа и функция на компанията.

Главните изпълнителни директори се фокусират върху стратегически въпроси в съответствие с мисията и целите на компанията. Главният изпълнителен директор е капитан на кораба, но той или тя се отчита пред Съвета на директорите на компанията и неговия председател.

Работата на главния изпълнителен директор в крайна сметка се оценява от директорите на борда, което се основава главно на успеха или провала на компанията. Въпреки че основните стратегии и изпълнението на важни процедури може да изглеждат последната дума на изпълнителните директори, те не могат да продължат по определена процедура без съгласието на Управителния съвет в случаи на критични ситуации.

Също така се казва, че решенията на изпълнителния директор могат да бъдат отменени от Съвета на директорите. Главният изпълнителен директор на работа е силно зависима от удовлетворението на Управителния съвет, който се води от председателя. Следователно по техническа гледна точка председателят е по -висш от главния изпълнителен директор.

Бордът защитава най -добрия интерес на инвеститорите по отношение на рентабилността и стабилността на компанията, а изпълнителният директор ще изпълнява дневния ред, одобрен от председателя и борда. Изпълнителните директори обикновено предлагат стратегически планове и председателят и бордът ще трябва да одобрят предложенията.

Трябва обаче да се отбележи, че има баланс на силите между председателя и изпълнителния директор, тъй като изпълнителният директор има право да назначава своите висши ръководители, които от своя страна ще гарантират места в борда. Не е необичайно да видите, че председателят действа и като главен изпълнителен директор на компанията.

Резюме;

1. Технически председателят е по -висш от главния изпълнителен директор. 2. Председателят е върховен шеф на компанията. 3. Главният изпълнителен директор ръководи компанията по отношение на изпълнението на дневния ред, одобрен от борда, който се ръководи от председателя. 4. Главният изпълнителен директор може да представя предложения пред председателя и борда. 5. Главните изпълнителни директори често се виждат в действие, тъй като те са активни лица, вземащи решения по отношение на дейността на компанията. 6. Сигурността на работата на главния изпълнителен директор зависи от удовлетвореността на председателя и борда. 7. В някои компании председателят и изпълнителният директор са едно и също лице.

2 коментара

  1. Има една тънка линия, която трябва да бъде изяснена тук и другаде по отношение на ролята на Съвета на директорите и „ръководството“ като цяло.

    Съветът на директорите всъщност представлява акционерите или собствениците на предприятието и се ръководи от председателя на съвета. По този начин те са тези, които наемат мениджърския екип (ръководител от изпълнителния директор). По този начин задаването на йерархия между тях е малко нестандартно. Председателят се избира от борда (или се случва да притежава всичко), докато изпълнителният директор е най -високо наетият служител.

  2. Благодаря за хубавата статия. Всъщност искам да знам защо компаниите отиват на 1: CEO и C ниво, или 2: председател, управляващи директори и директори, или 3: президент, вицепрезидент и директори

    Много благодаря предварително

Вижте повече за: ,