Разлика между автор и писател

writing Автор срещу писател Често използваме думите автор и писател взаимозаменяемо. Но наистина и двете думи са доста различни. Писателят е човек, който пише книга, статия или каквото и да е литературно произведение, докато автор по същество е човекът, който е автор на идеята, сюжета или съдържанието на написаното произведение. Понякога авторът и писателят могат да бъдат едно и също лице. В случай на автобиография , човек пише за собствения си живот. Така че авторът изразява собствените си мисли и идеи. Но в случаи като биографии писателят не е автор. Идеите на мисли на друг се пишат.

Въпреки че разликата може да не изглежда много, в зависимост от ситуацията, разликата може да бъде повече. Ако пишете роман или разказ по сюжет, разработен от себе си, ще бъдете известни като автора на романа. И ако записвате чужди идеи или истории, ще бъдете известни като писателя на произведението. Да бъдеш писател понякога е по -лесно, отколкото да си автор. Причината е, че авторът трябва да създаде, развие и предаде идея, докато писателят трябва да съобщи само идеята на някой друг. Един автор може да бъде извинен, ако уменията за писане не са толкова компетентни. Но един автор трябва да притежава изключителни писателски умения, за да доминира в тази област. Уменията за писане включват владеене на езика и изразителност с игра на думи. Тези умения могат да бъдат получени чрез постоянно писане и в някои може да са вроден талант. Само опитен писател е способен да изобразява идеи, събития и картини само с помощта на думи.

Що се отнася до писането на книги, човек става автор едва когато книгата бъде публикувана. Ако работата ви е непубликувана и дори идеята е изцяло ваша, пак ще бъдете считани за човека, който е написал произведението. И когато вашето произведение бъде публикувано, вие ще бъдете известни като автора на произведението. Така че, ако пишете много, но никога не ги публикувате и изнасяте пред обществеността, вие оставате писател.

Авторът може да получи произведението, защитено с авторски права съгласно законите за авторското право. Това гарантира, че никой друг не краде или използва оригиналната идея такава, каквато е. Така че само авторът винаги е свързан с тази конкретна идея или произведение. За да бъдеш автор, човек трябва да има способността да мисли и изразява мислите си. И едно писане трябва да има способността да разбира и предава идеята правилно на читателите.

Резюме

1. За да бъдете автор, идеята за вашето писане трябва да бъде ваша и трябва да публикувате работата си. 2. Авторът трябва да притежава определен набор от умения, но уменията на писателя са подходящи за необходимата работа. 3. Вие ставате автор, когато книгите ви бъдат публикувани, но ако вашите писания никога не се публикуват, вие оставате писател. 4. Авторът може да получи произведение, защитено с авторски права.

26 коментара

 1. Благодаря за прозрението. Както казвате, разликата е много малка, но въпреки това има голяма разлика между двете. Написал съм 2 учебни брошури за околната среда, публикувани от корпорации, и книжка за пътувания, която също е публикувана от компания. Сега работя по роман. За това аз ли съм писател или автор?

 2. Това парче неправилно посочва закона за авторското право. Авторските права не защитават оригиналните идеи. По -скоро защитава оригиналния израз на идеята в писмена форма. Следователно, ако напиша, по мои собствени думи, израз на чужда идея, все още имам авторски права върху произведението.

  Поради тази причина Дан Браун спечели делото срещу него за нарушаване на авторски права, когато публикува кода на Да Винчи. Ищците твърдят, че той е използвал техните идеи в своя бестселър. Съдията отхвърли иска, тъй като авторското право не защитава идеите - само оригиналното изразяване на идеите. Г -н Браун може да е заимствал някои от техните идеи, но не е заимствал нищо от тяхното действително писане (тяхното изразяване на идеята), така че не е нарушил никакви авторски права.

 3. Ако „писател“ означава „непубликуван“ и „автор“ означава „публикуван“, писателските организации, чиито изисквания за членство включват публикуване, няма да бъдат наречени (например) „писатели на научна фантастика и фентъзи в Америка“. Разграничението е социално и като повечето социално дефинирани термини е хлъзгаво. Може да ви помогне да се върнете към корените на думите, за да разберете защо. „Автор“ идва от латинската дума „auctor“ (този, който увеличава, произхожда) и това идва от латинската дума „augere“ (за увеличаване.) Авторитетът и разрешаването идват от един и същ корен. В по -старата литература „аукторът“ е този, който за първи път представя една история (и по този начин се превръща в изходен материал за по -късните разказвачи, които я преработват. В един период се смяташе за правилно тези, които пишеха истории, да пренаписват стари истории, а не измислят нови ... което в много случаи е това, което Шекспир е направил ... взе една стара история, адаптира я за сцената и я направи много по -добра от всякога.) Но не всички автори бяха писатели: „Той беше автор на плана на Маршал “не означава, че е публикувал книга, озаглавена„ Планът на Маршал “, а че концепцията е негова и той е участвал пряко в нейното развитие -„ автор “в смисъла на„ инициатор “.

  „Авторът“ придоби социално-литературен кеш както от автора, така и от авторитета и беше начинът, по който (някои) писатели и (някои) критици разграничаваха тези, които са писали сериозни, важни, достойни за четене произведения, и тези, които са писали ефимерни, неотличими , „Просто комерсиална/забавна/какъвто и да е стилът на шлем“ работа ... подмножеството от „писатели“, които спокойно бихте могли да наречете „драскачи“ или „хакове“. Когато снимките и кориците на книгите се срещнаха, „автори“ бяха тези на глем снимки (които за мъжете може да са сакото от туид и лула и подходящо куче, а за жените може да бъде прическата с подсветка, перлената огърлица или тънък шал) и „писателите ”Имаха вдлъбнатина на кориците си - ако имаха корици - а не снимка.

  Терминът се използва свободно в обществото, но винаги предлага нещо „повече“ от писателя, но публикуването не е ли така. Много публикувани писатели никога не се представят като „автор“ (въпреки че може да се каже, че са „автор“ на дадена книга.) Предложеното „повече“ е свързано с мнението на оратора за творчеството на писателя и възприемането на автора в него връзка с други писатели. ..с престиж. Чувал съм някой в ​​академична обстановка да казва за многоиздаван романист: „О, той не е автор-той е просто писател“, защото за този човек само някои видове книги се отчитат към заглавието „автор“.

  Думите се променят непрекъснато (помислете - когато бях дете, клавиатурата беше това, което открихте на пиано или клавесин, монитор беше някой, който наблюдаваше лошо поведение или семейство гущери, твърдият диск беше труден автомобилен маршрут, чип беше малко парче дърво, отчупено от брадва или нещо вкусно за поставяне в бисквитка ... и всички бисквитки бяха годни за консумация, а не по някакъв начин непознати да следят къде сте ходили в интернет. Първият компютър, на който научих програмиране on нямаше чипове (проводници и тръби), нямаше монитор, нямаше клавиатура и беше с размерите на много голям фризер. Неговият четец на перфокарти беше с размерите на няколко перални машини.) Така е и с разграничението автор/писател : неясно е, защото различните говорители правят различни (но свързани) различия. Всеки с Пулицър или Нобел ще бъде наречен автор; тези с по -малко впечатляващи литературни качества могат да бъдат наречени писател или автор, в зависимост от мнението на говорещия. Човекът, който никога не е срещал романист (или е живял с такъв!), Най -вероятно ще го нарече автор с приглушени тонове; човекът, който живее с романист, най -често казва на другите, че съпругът/партньорът/квартирантът е писател. Такава е славата (или липсата й).

  Бележка за авторските права. В САЩ авторските права принадлежат на писателя (или автора) от момента на въвеждане на думите във физическа форма (на хартия или в компютърен файл), освен ако не напишете „произведения под наем“, в този случай вашият работодател притежава авторските права. Така че не правете това. Така че, ако крадец открадне компютъра ми и след това продаде история или роман, който съм завършил, но все още не съм изпратил, и крадецът го публикува ... файловете на палеца, пропуснат от крадеца, ще докажат, че крадецът/плагиаторът е откраднал работата ми както и моя компютър - и авторските ми права все още са в сила. Можете да регистрирате авторските права върху непубликувани произведения (струва пари) и това ви позволява да възстановите щетите от плагиатора (вашия подъл брат или братовчед, който смята, че произведението не е защитено с авторски права.) В момента редица групи се опитват да нарушаване на авторските права (мотивът, както обикновено, е печалба - техен), но в момента работи по следния начин: Ако го напишете, вие го притежавате. Тя е защитена (можете да съдите за нарушение, но не можете да съдите за щети, освен ако не сте я регистрирали.) Когато „продавате“ книга, всъщност не продавате авторските права - лицензирате издател да произвежда копия от него (следователно „право на копиране“, право на копиране.)

 4. просто не знам за цялата тази разлика между автора и писателя. благодаря за gyan.

 5. Благодаря за разяснението. Точно тази информация търсех днес.

 6. Приятно е да се знае разликата. Благодаря.

 7. Сега най -накрая изчистих съмнението в главата си, бях твърде мързелив, за да изчистя. Благодаря сега мисля, че ще бъда автор, а не писател

 8. Информацията е най -информативна. Бих искал да мисля, че съм и двамата! Пега

 9. Кристално ясно определение, много благодаря!

  А.

 10. Струва ми се, че разликата е в една връзка: ако пиша нещо, значи съм писател. Ако пишеш нещо, значи си автор. И двете предполагат произхода и творческите процеси. Мисля, че е подобно на процеса на нанасяне на боя върху платно: казвам, че съм художник: ти казваш, че съм художник. Това е въпрос на относителна перспектива.

  • Много благодаря !

   Приятно уважение между автор и писател, благодаря за разяснението!

   Аз съм писател, надявам се да стана автор след един ден 🙁

 11. Значи човекът, който е написал това, писател ли е или автор?

 12. Мога ли да използвам „писател“, когато не съм сигурен дали писателят е автор или адаптер на история като цяло?

 13. Така че, ако някой е публикувал и непубликувал какво е той/тя? Писател или автор?

  Благодаря.

 14. Благодаря за изчерпателното разяснение.

 15. Колко любопитно е това по отношение на професията: Бихте ли казали „Аз съм писател“ - това се възприема от някого с публикувана или непубликувана работа. къде, когато някой каже „аз съм автор“, това би означавало „какво“? Звучи малко странно да се използва автор по отношение на професия.

  • Що се отнася до професията, мисля, че е по -често да се използва „писател“, когато имате по -широка писателска професия. Например, ако някой е писател на списание, уебсайт, блог и т.н., е по -вероятно да използвате думата писател, за да опишете своята професия. Когато човек е автор по професия, той или тя по -вероятно има предвид конкретно авторството на книги, стихове или научни статии (и вероятно няколко други неща, които забравям). Този човек вероятно би могъл също толкова разумно да каже „писател“, колкото и длъжност. Съгласен съм обаче с онези хора, които споменаха произхода на думата „автор“ и нейната конотация на творчески процес; използвайки „автор“ вместо „писател“, човек би направил разлика между „за работата си създавам литература“ и „пиша за препитание“.

 16. Харесва ми този пост, хареса ми този, който го оценявам за публикуване.

 17. След като прочетох пасажа, научих много. Според мен да си писател изисква умение да пишеш добре. Тоест, добрият писател трябва да има добри познания за външния свят. Но що се отнася до това да си автор, човек трябва имат дар за създаване на различни идеи.

Обратни обрати

 1. Разлика между глас и тон | Разлика между | Глас срещу тон
 2. Разлика между декларация и декларация | Разлика между | Заявление срещу законоустановена декларация
 3. Разлика между цитираните произведения и библиографията | Разлика между | Цитирани произведения срещу библиография
 4. Разлика между бележки под линия и бележки под линия | Разлика между | Бележки под линия срещу крайни бележки

Вижте повече за: