Разлика между Amazon Go и конкурентите

През последните няколко години Amazon разшири дейността си в стремежа си да бъде най-голямата и ориентирана към клиентите компания в света. Amazon постоянно инвестира в нови услуги и продукти, за да разшири основния си бизнес на дребно . Една такава област, в която тя публикува нова визия, е пазаруването в магазина. Гигантът на дребно наскоро представи най -модерната технология за пазаруване в света. През 2018 г. Amazon обяви тази нова концепция за физическо пазаруване, известна като „Amazon Go“. Компанията го рекламира с етикета „Няма редове, няма плащане - просто вземете и тръгнете!“ Това е верига от удобни магазини, работещи в САЩ от Amazon.

Въпреки че започна с един магазин в Сиатъл, Amazon планира да отвори до 3000 от своите магазини Amazon Go до 2021 г. Но гигантът на дребно не е сам в надпреварата за въвеждане на този нов метод за пазаруване без хранителни стоки. . Други играчи скочиха в надпреварата, за да заемат първото място. В световен мащаб Amazon се състезава с всички - от Hema на Alibaba до мръсния лимон в Ню Йорк и многонационалния конгломерат от Южна Корея, Lotte. Конкуренцията е ожесточена, тъй като техните конкуренти вече напредват с някои свои собствени предложения на дребно.

Какво е Amazon Go?

Amazon Go е най -добрият пример за последиците от манията на клиентите на Amazon да направи комплекса прост. Точно това направи Amazon - той се отърва от най -лошото при пазаруването на дребно: линиите за плащане. Amazon прие тази идея и я въведе в реална употреба - тя обяви нова концепция за физическо пазаруване, известна като Amazon Go, магазин за пазаруване, където купувачите могат да влязат, да вземат нещата, които искат, и просто да напуснат, без никакво взаимодействие с касиера. През 2018 г. Amazon отвори първия магазин Amazon Go в Сиатъл. За да пазарувате в магазин Amazon Go, имате само акаунт в Amazon и смартфон с инсталирано приложение Amazon Go. Просто влизате в магазина за удобства, след като се проверите с QR код, генериран от приложението Amazon Go, след което вземете артикулите от рафта и след като приключите, просто излезте от магазина, без да спирате до касови апарати. Магазинът ще таксува вашия акаунт в Amazon и разписката може да се намери в самото приложение.

Кои са другите конкуренти на Amazon Go?

За съжаление, Amazon не е единственият, който променя играта на дребно. Конкуренцията за първото място е ожесточена, особено с нови играчи, които засилват играта си. Alibaba, от една страна, преосмисля опита на дребно чрез новия си бизнес модел и собствения си магазин за хранителни стоки, без касиер, Hema. Стартиран през 2015 г., Hema използва нов бизнес модел на дребно, който интегрира онлайн и офлайн продукти и услуги. Китайският гигант за търговия на дребно и електронна търговия създаде дигитално оторизирано предложение за търговия на дребно, което комбинира медийни, развлекателни и финансови предложения, за да създаде концепция, наречена „Нова търговия на дребно“. Hema е супермаркет на компанията, захранван от интернет, като Amazon Go и много други. Други играчи в бизнеса на дребно без касиер включват базираната в Сан Франциско Standard Cognition, Trigo Vision of Israel, базираната в Холандия Albert Heijn и др.

Разлика между Amazon Go и конкурентите

Пазар

-Amazon Go е нов бизнес модел на дребно, базиран на пазаруване в магазина. По принцип Amazon Go е верига удобни магазини, разположени в САЩ, управлявани от Amazon. През 2018 г. Amazon отвори първия магазин Amazon Go в Сиатъл. Към 2019 г. тя има около 20 магазина, разположени в Сиатъл, Сан Франциско, Чикаго и Ню Йорк. Amazon планира да отвори до 3000 магазина на Amazon Go до 2021 г. Има и други удобни магазини, базирани на подобна концепция, включително Tao Café и Hema на Alibaba, базираната в Сан Франциско Standard Cognition, израелската Trigo Vision, Netharlands 'Albert Heijn и др. .

Технология

- Докато магазините на Amazon Go и техните потенциални конкуренти се основават на една и съща експериментална система за околна среда, технологиите зад техните системи се различават различно. Процесът на наблюдение на Amazon Go се управлява чрез разпознаване на изображения, изкуствен интелект и машинно обучение. Сензорите на Wight и рафтовите камери проследяват премахнати или заменени продукти, а 3D представяне на всеки клиент е изградено и проследено. След това има резервна система, която обработва транзакцията автоматично за гладко и безпроблемно пазаруване. Hema от Alibaba, от друга страна, използва разпознаване на лица в павилиони за самообслужване, докато южнокорейската Lotte използва биометрична проверка.

Amazon Go срещу конкуренти: Сравнителна таблица

Обобщение на Amazon Go срещу конкуренти

Amazon Go е верига магазини за удобства, разположени в САЩ и управлявани от гиганта на дребно Amazon. Това е нов бизнес модел на дребно, нов метод за пазаруване на хранителни стоки без касиер, където купувачите могат да влязат, да вземат нещата, които искат и просто да напуснат, без никакво взаимодействие с касиера. Този нов бизнес модел се основава на експерименталната околна интелигентна система. Целият процес се осъществява с помощта на стотици камери, които ви наблюдават. Целият процес на наблюдение се управлява чрез разпознаване на изображения, изкуствен интелект и машинно обучение, така че кражбите от магазини са практически невъзможни в магазините на Amazon Go. Но за съжаление Amazon не е сам в надпреварата с магазини без касиер. Има и други компании, които инвестират в същата концепция. Alibaba Tao Café и Hema е още един пример за околна интелигентна система. Има и други играчи, използващи същия бизнес модел на дребно, които се борят за първото място.

Вижте повече за: ,