Разлика между абсолютни и сравнителни предимства

Абсолютно срещу сравнително предимство

Абсолютното предимство и сравнителното предимство са два термина, които се използват широко в международната търговия. И двата термина се отнасят до производство, стоки и услуги.

Абсолютното предимство е условие, при което една страна може да произвежда определени стоки на по -ниска цена в сравнение с друга държава. От друга страна, сравнителното предимство е състояние, при което една страна произвежда конкретни стоки на по -ниски алтернативни разходи в сравнение с други страни.

Докато абсолютното предимство е условие, при което търговията не е взаимно изгодна, сравнителното предимство е състояние, при което търговията е взаимно изгодна.

Сравнителното предимство може да се опише като способността на определена държава да произвежда определен продукт по -добре от друга държава. Сравнителното предимство обикновено сравнява продукцията от производство на същия вид стоки или услуги между две държави

Една държава ще има абсолютно предимство пред друга държава, когато произвежда най -голям брой стоки, след като същите ресурси са доставени и на двете. Абсолютното предимство също означава повече стоки и услуги по ефективен начин.

За разлика от абсолютното предимство, сравнителното предимство разглежда и цялостното производство на услугите или стоките в рамките на определен период от време. В сравнение със сравнителното предимство, абсолютното предимство се отнася до множество стоки.

Докато цената е фактор, участващ в абсолютното предимство, алтернативната цена е факторът, който участва в сравнителното предимство. За разлика от абсолютното предимство, сравнителното предимство винаги е взаимно и взаимно.

Адам Смит за първи път описва абсолютно предимство в контекста на международната търговия. Робърт Торенс описва сравнителното предимство за първи път през 1815 г. в есе за царевичните закони. Но концепцията за абсолютно предимство се приписва на Дейвид Рикардо, който обяснява концепцията в книгата си „За принципите на политическата икономия и данъчното облагане“.

Резюме:

1. Сравнителното предимство може да се опише като способността на определена държава да произвежда определен продукт по -добре от друга държава. Една държава ще има абсолютно предимство пред друга държава, когато произвежда най -голям брой стоки, след като същите ресурси са доставени и на двете. 2. Докато абсолютното предимство е условие, при което търговията не е взаимно изгодна, сравнителното предимство е състояние, при което търговията е взаимно изгодна. 3. Докато цената е фактор, участващ в абсолютното предимство, алтернативната цена е факторът, който участва в сравнителното предимство. 4. За разлика от абсолютното предимство, сравнителното предимство винаги е взаимно и взаимно.

5 коментара

  1. Добро обяснение.

  2. Миксът на Ноа Уотс е огън йо diggity chris beggs харесва маймуна маймуна boi

  3. Благодаря, че споделихте тази статия. Това е много информативно. Определено имам нужда от това, за да развия бизнеса си. Определено ще се върна на този сайт.

  4. Имам бизнес. Мисля, че за мен е много важно да разбера разликата между Абсолютното и Сравнителното предимство. Тази статия е много полезна за мен. Благодаря, че споделихте това.

  5. Аз съм в бизнес и мисля, че четенето на такава статия определено ще ми помогне. Благодаря, че споделихте тази статия. Това със сигурност ще ми помогне да науча повече за абсолютните и сравнителни предимства. Благодаря, че споделихте тази статия.

Вижте повече за: